Sign In

Tag: црква

Осветен храмот изграден во чест на жртвите кај Смилковско езеро

На 13 април 2024 година, Архиепископот Охридски и Македонски, г.г. Стефан, предводеше осветувањето на новоизградениот храм, посветен на светите 40

Прочитај повеќе

Христијани, ајде да се сплотиме за Свети Никола!

Едно од најстарите скопски села Љуботен стои како сведоштво на историја, вера и заедница каде е сместена Македонската православна црква

Прочитај повеќе

Манастир со лековита вода – светилиште со корени од антиката

Секое место има своја душа која крие многу приказни, а таков е и мариовскиот крај за кој се раскажани безброј

Прочитај повеќе

Свети Ѓорѓи Кратовски – Светител запален поради љубовта кон својата вера

Свети Ѓорѓи Кратовски е почитуван како голем заштитник на градот Кратово, а неговиот култ се протега надвор од градот, во

Прочитај повеќе

Масовен број на верници сведочат за Божјо чудо во црква во Скопје – Самопрочистување на фрески

Верниците ја наполнија црквата Свети Димитрија во Скопје во 2012 година, желни да бидат сведоци на она што свештениците го

Прочитај повеќе

Чудо во Охрид: Секој може да го чуе срцебиењето на Св. Наум допирајќи го увото на неговиот гроб

Сместен на 28 километри од волшебниот град Охрид, на високото планинско величие на планината Галичица, се открива волшебната локација, дом

Прочитај повеќе

Татко и син од Тетово со свои раце изградија крст и порта за црква

Во Волковија, се одви прекрасна приказна кога таткото и синот, Љупче и Томче Михајлоски, тргнале на патување на посветеност и

Прочитај повеќе

Чудотворен манастир „Света Ана“ – село Маловиште

Мирното засолниште сместено во срцето на Националниот парк Пелистер, нуди утеха и спокојство за сите кои го бараат. Сред букова

Прочитај повеќе

Лековитите во­ди во манастирот „Св. Куз­ман и Дам­јан“ кои го излекувале Јустинијан Први

Под археолошкиот локалитет Говрлево, во близина на Долно Соње, се наоѓа манастирот „Свети Кузман и Дамјан“, кој е познат меѓу

Прочитај повеќе

Бигорски манастир

Бигорски манастир „Свети Јован Крстител“ е манастир кој се наоѓа на патот помеѓу Гостивар и Дебар. Според Бигорскиот поменик, манастирот

Прочитај повеќе