Sign In

Блог

Последни вести

Македонските скриени дијаманти како еликсири на бесмртноста

Во царство на македонските деликатеси, еден човек постојано ги засладува нашите непца со својата кулинарска магија. Претходно навлеговме во слаткиот

Прочитај повеќе

Љубовта кон Македонија како вечен извор на инспирација

Во светот на уметноста и дизајнот, постои едно име што извлекува врвни уметнички изрази од древните македонски народни везови и

Прочитај повеќе

Велешкиот крст светна како стражар на македонската душа

Високо над градот на Гемиџиите, каде што тлеат духовите на нашите големци Кочо Рацин и Петре Прличко, блесна амблемот на

Прочитај повеќе

Осветен храмот изграден во чест на жртвите кај Смилковско езеро

На 13 април 2024 година, Архиепископот Охридски и Македонски, г.г. Стефан, предводеше осветувањето на новоизградениот храм, посветен на светите 40

Прочитај повеќе

Баба Џишка сама со свои раце изгради црква во Битола

Баба Џишка, или Ленка Катерина Џишка, е една од тие ликови во локалната легенда што остануваат во сеќавањата на луѓето,

Прочитај повеќе

Христијани, ајде да се сплотиме за Свети Никола!

Едно од најстарите скопски села Љуботен стои како сведоштво на историја, вера и заедница каде е сместена Македонската православна црква

Прочитај повеќе

Да подадеме рака и да изградиме висок христијански крст во селото Глуво

На околу десетина километри од Скопје, на падините на Скопска Црна Гора се наоѓа едно од најстарите села во Македонија,

Прочитај повеќе

13 метарски крст на брегот на Мавровско Езеро

Во месноста Црн Камен, на брегот на Мавровското езеро, беше поставен метален крст висок тринаесет метри. За време на поставувањето

Прочитај повеќе

Манастир со лековита вода – светилиште со корени од антиката

Секое место има своја душа која крие многу приказни, а таков е и мариовскиот крај за кој се раскажани безброј

Прочитај повеќе

„Спровирачка за среќа“ во Камен Дол

Секоја година на Ѓурѓовден во чудесното село Камен Дол, сместено во живописниот Тиквешки регион, се претвора во раздвижен центар на

Прочитај повеќе