Sign In

Блог

Последни вести
Најдоброто од Галичник: Тајната зад галичкото сирење

Најдоброто од Галичник: Тајната зад галичкото сирење

Додека патувате кон Галичник, првото нешто што ќе ве поздрави е глетката на стадата овци. Историски гледано, Галичник може да се пофали со најголема густина на овци на метар квадратен во Европа. За жал, ова се промени со текот на времето, бидејќи овчарите се намалуваат во бројот, што доведува до намалување на популацијата на овци. Мештаните жалат што недостигот од овчари се заканува да ги остави овците без надзор и дополнително да го намали нивниот број.

До 1970-тите, во Галичник беше сместена најголемата фабрика за производство на волна, но нејзиното затворање го означи почетокот на пропаѓањето на селото. И покрај овие предизвици, Галичник останува познат по своите млечни производи, особено по сирењето и киселото млеко, кои имаат уникатен вкус неспоредлив на други места.

„Тајната на галичкото сирење лежи во пасењето“, вели локалецот Александар Филиповски. Според старите, тревата на која пасат овците содржи над 40 различни цвеќиња. Оваа богата и разновидна флора придонесува за посебниот вкус и содржината на маснотии на сирењето, кои се клучни за неговиот квалитет. Огромниот и нежен терен на планината, во комбинација со овие билки, создава идеални услови за производство на исклучително сирење.

Најдоброто сирење обично се прави по септември, бидејќи млекото од летното пасиште, полно со цвеќиња, ги има најдобрите состојки. Експертите забележуваат дека хранливата содржина на исхраната на овците значително варира помеѓу зимата и летото. Во зима, овците се преселуваат во потоплите јужни области, додека во лето пасат на богатата флора на планината, што го подобрува млекото и, следствено, сирењето.

Дегустацијата на сирење директно од бачило во Галичник е посебно искуство. Топлината и гостопримството на локалното население, во комбинација со богатите вкусови на сирењето, создаваат незаборавно кулинарско уживање. Уникатниот вкус на галициското сирење е доказ за природната раскошност на регионот и традиционалните практики кои се зачувани со генерации.