Sign In

Блог

Последни вести
Во Маврово изградена црква во руски стил

Во Маврово изградена црква во руски стил

Македонската православна црква во Тетовско-гостиварската епархија е украсена со уште еден нов храм, дизајниран во руски стил. Посветена на „Успение на Пресвета Богородица“, оваа уникатна црква стои во Маврово и претставува значаен додаток на религиозната архитектура на регионот.

Со мала церемонија во 2016 година предводена од митрополитот тетовско-гостиварски г. Јосиф и со поддршка на митрополитот струмички г. Наум овој храм беше осветен.

Ктиторот на црквата Марјан Стојменов беше удостоен со благодарница од митрополитот Јосиф, оддавајќи му признание за неговиот придонес во изградбата на оваа ретка црква во руски стил во Македонија.

Новиот храм не само што го збогатува духовниот живот на локалната заедница туку и ја истакнува различноста и културното наследство на Македонската православна црква.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *