Sign In

Блог

Последни вести
Најквалитетната македонска ракија која мора да ја вкуси секој Македонец

Најквалитетната македонска ракија која мора да ја вкуси секој Македонец

Во Охрид, дестилеријата Царева ја трансформира долгогодишната семејна традиција во извонредна ракија. Основана од семејството Димитриески, оваа дестилерија се здоби со признание за своите висококвалитетни ракии направени од овошје одгледувано во нивните сопствени овошни насади во Климештани.

Наследство на традицијата и иновациите:
Семејството Димитриески има богата историја во земјоделството, со корени од неколку генерации. Во 2014 година тие ја основаа својата земјоделска економија, фокусирајќи се на одгледување лозја, сливи и јаболка. Сепак, патувањето на производството на ракија започна многу пред тоа, кога прадедото на Стефан Димитриески дестилираше ракија за лично уживање користејќи стар казан.

Соочен со предизвиците на флуктуирачките цени на овошјето, Стефан Димитриески одлучи да создаде финален производ од нивните жетви, што доведе до раѓањето на дестилеријата Царева во 2023 година. Името „Царева“ ја слави прабабата на Стефан, почитувана личност во нивното семејство која и покрај тоа што немаше свои деца, одиграла клучна улога во нивното домаќинство.

Ракија со врвен квалитет од Македонија:
Дестилеријата Царева произведува шест видови ракија од сливи, грозје и јаболка. Тука спаѓаат бели ракии кои имаат содржина на алкохол од околу 50 степени и жолти ракии кои се движат од 40 до 42 степени. Ракиите се изработени по вековен семеен рецепт, зајакнат со модерни иновации и најнови стандарди за производство.

Секое шише со гордост ја носи ознаката:
„Произведено во Македонија“, што ги одразува традиционалните методи на производство и супериорниот квалитет поврзан со регионот. Целиот процес, од садење и одгледување до преработка и финално производство, го води семејството Димитриески, обезбедувајќи постојан квалитет.

Ограничено производство за максимален квалитет:
Со ограничен годишен производствен капацитет од 2,5 тони, дестилеријата Царева дава приоритет на квалитетот пред квантитетот. Нивната ракија е достапна во одредени кафулиња и ресторани во Охрид, како и преку директна продажба и онлајн платформи. Овој пристап осигурува дека секое шише испорачано до клиентите ги одржува највисоките стандарди на извонредност.

Наградувана ракија:
Посветеноста на квалитетот не остана незабележан. На Меѓународниот натпревар во Кавадарци, лозовата ракија на Царева освои златен медал, сливата сребрена, а ракијата од јаболка бронзен медал. Овие признанија ја истакнуваат исклучителната изработка и уникатните вкусови на понудите на Царева.

Обврска за рурален туризам и идното проширување:
Гледајќи напред, дестилеријата Царева планира да ги прошири своите насади и да воведе нови вкусови, вклучувајќи дуња и вишна ракија. Тие, исто така, ги истражуваат можностите во руралниот туризам, нудејќи им на посетителите сеопфатно искуство кое вклучува дегустација на ракија и традиционално македонско сирење.

Искусете го најдоброто од македонската ракија
Дестилеријата Царева ве поканува да ја вкусите најфината македонска ракија, производ на богата традиција, педантна изработка во совршената охридска клима. Со изборот на ракија Царева, го поддржува локалното земјоделство и ужива во премиум производ кој се истакнува по квалитет и вкус.

За да го купите вашето шише Царева ракија денес и да ја доживеете суштината на македонското наследство во секоја голтка пишете ни ТУКА или контактирајте нè преку Viber на бројот 079-404-449.