Sign In

Блог

Последни вести
Виртуелна реконструкција на гробницата од македонски тип во Охрид

Виртуелна реконструкција на гробницата од македонски тип во Охрид

Во иницијатива за чест и зачувување на македонското наследство, официјално започна Проектот „Виртуелна реконструкција и создавање макета на гробницата од македонски тип во Охрид“. Овој амбициозен проект, дел од Годишната програма на Министерството за култура за 2021 година, е предводен од Националната установа Завод и музеј – Охрид во соработка со Регионалниот зелен центар Охрид.

Вдахнување нов живот во античката историја:
Гробницата од македонски тип во Охрид стои како доказ за богатата историска таписерија на нашата нација. Со својот сложен дизајн и длабоко културно значење, тој нуди непроценлив увид во животот, верувањата и уметничката моќ на нашите предци. Сепак, како и многу историски локалитети, се соочува со предизвиците на времето и елементите. Овој проект има за цел да го зачува своето наследство преку создавање на виртуелен 3D модел, осигурувајќи дека идните генерации можат да ја искусат и ценат оваа уникатна структура.

Модерен пристап кон зачувување:
Прифаќајќи ја најсовремената технологија, проектот вклучува прецизно создавање на виртуелна реконструкција на гробницата. Ова дигитално чудо ќе биде достапно за пошироката јавност преку интернет платформи, овозможувајќи им на луѓето од сите страни на светот да истражуваат и да научат за овој историски скапоцен камен. Иницијативата не само што го прикажува нашето културно наследство туку ја покажува и посветеноста на Македонија за интегрирање на технологијата со традицијата.

Подобрување на културниот туризам:
Виртуелниот модел на гробницата ќе биде претставен и во Музејот на Куќата на робовите, додавајќи динамичен и интерактивен елемент во музејската понуда. Посетителите ќе имаат можност да истражуваат во дигитално патување низ гробницата, стекнувајќи подлабоко разбирање за неговата архитектонска брилијантност и историски контекст. Овој спој на историја и технологија ветува збогатување на искуството во културниот туризам во Охрид, привлекувајќи повеќе посетители и поттикнувајќи поголема благодарност за македонската историја.

Колаборативен напор:
Успешната реализација на овој проект е резултат на посветените напори на Н.У. Завод и Музеј – Охрид и Регионалниот зелен центар Охрид. Нивното партнерство ја истакнува моќта на соработката во зачувувањето и промовирањето на нашето национално наследство. Работејќи заедно, овие институции не само што го чуваат нашето минато, туку и инспирираат гордост и единство меѓу Македонците.

Радувајќи се на лансирањето на овој проект, со нетрпение го очекуваме неговото завршување и позитивното влијание што ќе го има врз нашиот културен пејсаж. Виртуелната реконструкција на гробницата од македонски тип во Охрид е повеќе од само заложба за зачувување, тоа е почит кон нашата историја и светилник за идните напори во зачувувањето на културното наследство.

Прифаќајќи го овој спој на традиција и иновации, ја потврдуваме нашата посветеност да ги почитуваме нашите предци и да го покажеме богатото наследство што ја дефинира Македонија. Да ја прославиме оваа иницијатива и да очекуваме повеќе проекти кои ќе го зачуваат и промовираат славното минато на нашата нација.

Заедно, можеме да го одржиме живо нашето наследство и да го споделиме со светот.