Sign In

Блог

Последни вести
Македонско течно злато: Мед од највисока класа со неспоредлива лековитост и чистота

Македонско течно злато: Мед од највисока класа со неспоредлива лековитост и чистота

Драган Кралев пред повеќе од дваесет години тргна на патување кое ќе го промени неговиот живот и животот на оние околу него. Почнувајќи со само една кошница купена од локален пчелар, Кралев ја прерасна својата страст во просперитетен семеен бизнис, со 400 кошници на четири локации низ Свети Николе. Неговата посветеност на пчеларството не само што му обезбеди егзистенција, туку придонесе и за здравјето и благосостојбата на целокупната заедница.

Пчеларската авантура на Кралев започна со голема љубов кон пчелите, љубов пренесена од неговиот дедо, кој чувал пчели во традиционалните кошници. „Моите почетоци беа скромни“, се сеќава Кралев. „Почнав со кошница што ја купив од локален пчелар. Дедо ми чуваше пчели, а и мене ме привлече тоа да имам пчели. И покрај почетниот недостаток на знаење, страста на Кралев го натерала да учи. Апсорбира информации од стручна литература, ЦД-а, а подоцна и од интернет, добивајќи вредни сознанија од постарите пчелари и меѓународните практики.

Со упорност и континуирано учење, единствената кошница на Кралев се намножи на сто, а на крајот и на четиристотини. Неговата посветеност го натера да поднесе оставка од својата работа во фабрика за облека и да се фокусира исклучиво на пчеларството. „Најважно во животот е да го работиш она што го сакаш и што те исполнува“, тврди Кралев. Со поддршка на неговото семејство, пријатели и колеги, тој изгради одржлив бизнис кој сега вклучува не само мед, туку и полен, матичен млеч и пчелни семејства, во зависност од побарувачката на пазарот.

Сепак, пчеларскиот бизнис не е без предизвици. Кралев во последно време се соочи со потешкотии во продажбата на својот мед, проблем што го припишува на напливот на евтин, неквалитетен мед на пазарот. „Пазарот е преплавен со евтин мед од сомнително потекло. Слободно би го нарекол отров“, предупредува тој. Кралев ја нагласува важноста да се купува мед директно од пчеларите за да се сочуваат и добијат неговите вистински природни и лековити квалитети. Тој се залага за свесност на потрошувачите, повикувајќи ги луѓето да ги разберат здравствените придобивки од вистинскиот мед, особено за зајакнување на имунитетот кај децата и постарите лица.

И покрај овие предизвици, Кралев останува посветен на својот занает. Тој избра да ги одржува цените на медот според минатогодишната стапка, и покрај зголемените трошоци. „И ние пчеларите се соочуваме со зголемени цени во сите сфери на нашето секојдневие. Но решивме да продаваме по стара цена, знаејќи ги лековитите и ефективни својства на медот“, објаснува тој. Оваа одлука ја одразува неговата посветеност квалитетниот мед да биде достапен за секого.

Кралев е исто така страстен за едукација на јавноста за придобивките од медот. „Навиките за консумирање мед во нашата земја се на многу ниско ниво, најниско во Европа. Луѓето треба да се едуцираат и да ги научат придобивките од редовното консумирање мед и други пчелни производи“, инсистира тој. Редовното учество на саеми и добивањето награди за квалитет му помогнаа да изгради репутација за своите производи, дополнително убедувајќи ги потрошувачите во нивната вредност.

Регистриран во Агенцијата за храна и ветеринарство како примарни производители на мед, Кралев и неговото семејство имаат корист и од владините мерки за поддршка на младите земјоделци. Оваа помош беше клучна за набавка на пчеларска опрема, значително олеснувајќи им ја работата.

Приказната на Кралев е приказна за истрајноста, страста и потрагата по сонот. Неговата порака до младите кои размислуваат за кариера во пчеларството е јасна: „Никогаш не се откажувајте и никогаш не се надевајте дека е лесно да се успее во животот, но со многу труд, упорност и љубов се се постигнува. И да не заборавам – јадете повеќе природен мед!“

Патувањето на Драган Кралев од една кошница до 400 е доказ за тоа што може да се постигне со посветеност и љубов кон она што го правите. А неговата посветеност на квалитетот и образованието служи како инспиративен пример за идните пчелари и претприемачите!

За нарачка на прекрасниот мед може да се јавите на телефонскиот број 076 554 699 или да ги контактирате на Фејсбук (ТУКА).