Sign In

Блог

Последни вести
Лековито растение кое расте само во Македонија

Лековито растение кое расте само во Македонија

Ендемски видови се растенија кои растат на ограничен број локации, понекогаш само на една. Имаме неколку на нашата територија, но еден вид, Astragalus physocalyx, веројатно се среќава само во Македонија. Ова растение, познато како меурест козинец, расте во близина на Богданци во јужниот дел на земјава.

Mеурестиот козинец првпат бил откриен во Пловдив, Бугарија, во 1902 година. Поради вадење камен, уништено е единственото познато живеалиште на козинецот и видот се сметаше за изумрен долго време. Цар Борис III дури водел неуспешни експедиции за да го пронајдат. Во 1950 година, во долината Струма кај Кулата биле пронајдени две растенија и биле преместени во Ботаничката градина во Софија во 1961 година, каде што биле внимателно одгледувани. Во 1976 година, шест растенија од ботаничката градина беа повторно засадени на првобитното наоѓалиште, но само едно пушти корени и на крајот умре.

Години подоцна, во Македонија беа откриени изолирани растенија, а во 2006 година видот повторно беше пронајден во долината на Струма. Неочекувано откритие на видот беше направено и во Турција, иако не наликуваше целосно на оригиналното растение.

Родот Astragalus, на кој му припаѓа ова растение, вклучува околу 3.000 видови од фамилијата Fabaceae, во која спаѓаат и гравот, грашокот и леќата. Популацијата на Astragalus physocalyx е мала и расте во густи бодликави грмушки од дабот прнар (Quercus coccifera) на надморска височина од околу 200-300 метри.

Козинецот е повеќегодишно растение кое може да се размножува низ долги подземни корени или семиња, често се среќаваат во групи. Цвета во рана пролет, помеѓу април и мај, со розови или бледорозови цветови со димензии од 1,5 до 2,5 см. Неговите мали листови формираат розета, а неговите надуени сепали, кои формираат топчиња, ги содржат плодовите и семките во развој.

Додека некои видови Astragalus се користат за производство на природна гума трагакант или како лековити билки, нема податоци за употребата на Astragalus physocalyx за медицински или индустриски цели во Македонија.

Растението е наведено на црвената алармна листа на строго заштитени диви видови во Македонија!

Главните лековити својства на ова растание се:

Антиоксиданс: Помага во заштитата на клетките од оксидативен стрес и оштетување.

Антиинфламаторно: Го намалува воспалението, потенцијално во корист на состојби како артритис.

Имуномодулаторно: Го зајакнува или модулира имунолошкиот систем, што може да биде корисно за спречување на инфекции и за поддршка на целокупното имунолошко здравје.

Хепатопротективно: Го штити црниот дроб од оштетување и ја поддржува неговата функција.

Кардиопротективно: Може да го подобри здравјето на срцето со намалување на крвниот притисок и нивото на холестерол.