Sign In

Блог

Последни вести
Крст изграден од двајца сложни браќа ја краси црквата Свети Димитрија!

Крст изграден од двајца сложни браќа ја краси црквата Свети Димитрија!

Двајцата браќа, Љупчо и Тодорче Кочишки Куља, дадоа значаен придонес за црквата „Свети Димитрија“ со изградбата на крст за нејзиниот парк. Оваа црква, која се наоѓа во битолското село Црнобуки, не е само место за богослужба, туку и археолошки локалитет со богата историја која датира од римско време.

Црквата Свети Димитрија, е изградена во 1866 година. Во областа стои како осамен потсетник од римско време. Kако чесна трпеза е поставен дел од мермерно стапало, а пред влезот во црквата има мермерен столб. Дополнително, надвор од црквата, во селската чешма е вграден мермерен конус од надгробна плоча. Потеклото на овие древни мермери останува непознато, додавајќи слој на мистерија на историската таписерија на црквата.

Новиот крст, изработен од браќата Кочишки Куља, го подобрува духовниот и естетскиот амбиент на црквата. Нивната работа е доказ за нивната изработка и посветеност, отелотворувајќи ја прекрасната Божја убавина. Крстот не само што ја означува нивната вера, туку придонесува и за историско и културно зачувување на локацијата, спојувајќи го минатото со сегашноста во хармонична почит на трајното наследство на Свети Димитрија.

Фото: Selo Crno Buki