Sign In

Блог

Последни вести
Покана до сите христијани на осветување на црквата „Свети Никола“ од 18 век

Покана до сите христијани на осветување на црквата „Свети Никола“ од 18 век

Во недела, на 19 мај, во гостиварското село Сушица ќе се одржи свеченото осветување на возобновената долна црква „Свети Никола“. Црковниот одбор и одборот за обнова упатуваат срдечна покана до сите православни христијани да се приклучат на овој значаен настан.

Црквата Свети Никола, која датира од 18 век, има историско значење со гробови на селани кои живееле таму до 1871 година, кога селото се протегало од двете страни на сушичка река.

Во 2020 година е извршена целосна реставрација на овој свет храм. Дворот, оградата, иконостасот и другите околни елементи беа целосно обновени, давајќи ѝ на црквата величествен нов изглед.

На 19 мај божествената богослужба ќе започне во 10:00 часот, а потоа ќе следи традиционалното сечење на светиот леб со паричка за избор на кумови. Осветувањето ќе го изврши митрополит тетовски-гостиварски г. Јосиф, а настанот ќе има музички изведби во живо на Панче Дабески, Христијан Ефрески и Јована Богдановска, што ќе придонесе за веселата атмосфера на овој значаен настан.

Затоа, придружете ни се во славењето на нашето богато наследство и вера во оваа прекрасна и историска македонска христијанска знаменитост!

Видео: Божиновски Влатко / Реставрација на црква Св. НИКОЛА долно црквиче с. Сушица – Гостивар