Sign In

Блог

Последни вести
Македонското небо ќе го краси уште еден 20-метарски крст!

Македонското небо ќе го краси уште еден 20-метарски крст!

Крстот ќе стои како светилник на непоколеблива вера и нескротлив дух и ќе го фрла својот божествен сјај врз дворот на црквата „Свети Еремија“ во Пинтија.

Овој амблем на нашата христијанска вера, светиот крст, ќе се издигне за да го украси хоризонтот на нашата сакана македонска престолнина.

А православната црква во Пинтија, „Свети Еремија“ е како бастион на нашите прадедовски традиции, која е издигната во чест на големиот пророк од Стариот Завет.

Поставувајќи ги темелите во 1989 година, вештите раце на македонските занаетчии неуморно се трудеа да го издигнат овој свет храм кој денес е сведоштво за нашата непоколеблива посветеност на православното наследство во Македонија. А во 1999 година, под покровителство на митрополитот Агатангел, храмот беше осветен и ја најави новата ера на духовна цврстина и национална гордост!