Sign In

Блог

Последни вести
Најголемото велигденско јајце во Македонија

Најголемото велигденско јајце во Македонија

Во село Мокрино, вгнездено во Струмица, Велигден носи посебна традиција. Годинава во центарот на вниманието се најде Иле Илиев, локален занаетчија со својата извонредна креација – најголемото велигденско јајце во Македонија.

Сместено во дворот на црквата „Мокриево Св. Пантелејмон“, јајцето е колоритен симбол на единството и славењето. Туристите и локалното население се собираат за да се восхитуваат на неговата убавина, што е доказ за посветеното занаетчиството на Илиев и гордоста на заедницата.

Но, тоа не е само јајце, тоа е сепак потсетник на богатството на македонското наследство, направено со многу љубов и вера.

Фото: Струмица Денес