Sign In

Блог

Последни вести
Македонската земја е благословена со уште еден крст – симбол на нашата вера

Македонската земја е благословена со уште еден крст – симбол на нашата вера

Осветен е православниот крст – Крст на Ангелите кој застана високо над општина Зрновци во Кочани, фрлајќи го својот светлечки сјај низ македонскиот пејсаж. Чинот на осветувањето го изврши Митрополитот Брегалнички Г. Иларион со свештенослужители од Брегалничката Епархија.

Симболизирајќи ја верата, единството на македонскиот народ и безвременскиот дух на православната традиција овој светилник ги освои срцата на верниците!

Величествено поставен на ридовите, сега веќе осветлениот крст служи како потсетник на богатото културно наследство на Македонија и нејзината непоколеблива посветеност на православната вера.
Стоејќи како симбол на надеж и обновување, светиот православен крст нè повикува да размислуваме за традиционалните учења за сочувство, простување, љубов и се разбира вера.

Па така нека и овој сјај на крстот продолжи да ја благословува земјата македонска, водејќи го нејзиниот народ кон иднина исполнета со вера, хармонија и Божествена благодат.