Sign In

Блог

Последни вести
Велешкиот крст светна како стражар на македонската душа

Велешкиот крст светна како стражар на македонската душа

Високо над градот на Гемиџиите, каде што тлеат духовите на нашите големци Кочо Рацин и Петре Прличко, блесна амблемот на нашата вера – светиот крст. Неговото светло присуство не само што ги осветлува срцата на верниците во Велес туку одекнува со жарот на христијанството и патриотизмот низ нашата благословена македонска земја.

Висок 19 метри и широк 12 метри, овој свет симбол е предодреден да стане вечен чувар на Велес, олицетворувајќи го неукротимниот дух и воскреснувачката суштина на Македонија. Тој веќе разгорува пламен на гордост и надеж во душите на велешани.

Сместен е на ридот Свети Илија, место каде што често доаѓаат посетители, аџии и планинари, крстот нуди прекрасна гледна точка, давајќи глетки на нашиот славен град Велес кој е лулка на безброј визионери, револуционери и зборовници и кој сведочи за трајното наследство на нашата православна вера и македонскиот идентитет.

Фото+Видео: Goran Aleksov