Sign In

Блог

Последни вести
Осветен храмот изграден во чест на жртвите кај Смилковско езеро

Осветен храмот изграден во чест на жртвите кај Смилковско езеро

На 13 април 2024 година, Архиепископот Охридски и Македонски, г.г. Стефан, предводеше осветувањето на новоизградениот храм, посветен на светите 40 Севастиски маченици – Младенци. Храмот беше издигнат во спомен на петмина, свирепо убиени во 2012 година кај месноста Смилковци, покрај Смилковското Езеро.

Следејќи го чинот на осветувањето, се одржа Божествена Архијерејска Литургија во присуство на голем број верни луѓе. Во текот на Литургијата, во рамките на протојерејскиот чин, беше ракопроизведен свештеникот Ненад Стојаноски.

По завршувањето на Литургијата, Архиепископот додели одличја „Архиепископ Доситеј“ на градоначалникот на општина Гази Баба, г. Бобан Стефковски, и на градоначалникот на општина Бутел, г. Дарко Костовски, за нивните специјални придонеси во изградбата на храмот.