Sign In

Блог

Последни вести
Христијани, ајде да се сплотиме за Свети Никола!

Христијани, ајде да се сплотиме за Свети Никола!

Едно од најстарите скопски села Љуботен стои како сведоштво на историја, вера и заедница каде е сместена Македонската православна црква Свети Никола, која датира од средновековниот период, поточно XIII-XIV век.

Сепак и покрај својот издржлив дух, црквата Свети Никола се соочи со суровата реалност на занемарување и напуштање. Како и многу историски знаменитости низ Македонија, тивко стоеше, копнеејќи по грижата и вниманието што го заслужува. Сега, нејзина единствена светилка на надеж е Здружението на граѓани за заштита и зачувување кое се впушта во благороден потфат – да ја обнови и оживее суштината на црквата Свети Никола.

Ние го објавуваме отпочнувањето на проектот за изградба и реставрација на дворот и околните работи на нашата сакана црква. Овој потфат не само што има за цел да им вдахне нов живот во неговите антички камења, туку и да го зголеми неговото историско значење за селото Љуботен и пошироко.

Затоа упатуваме молба и апел до секој поединец и верник! Вашата поддршка, во каква и да е форма е непроценлива за ова место. Без разлика дали преку срдечна донација или со ширење на свеста за оваа кауза, вие станувате составен дел од ова патување за зачувување на нашата заедничка историја.

На оние кои веќе ги подале рацете во великодушност, им ја упатуваме нашата најдлабока благодарност. Вашите несебични придонеси не поттикнаа напред, потврдувајќи ја моќта на единството и колективната акција во заштитата на нашето културно наследство.

За оние кои сакаат да придонесат, ова е едноставен начин да го сторат тоа.

Преку назначена Жиро сметка на Здружението на граѓани за заштита и зачувување на црквата Свети Никола, село Љуботен (300000004500060), секоја донација станува симбол на надеж!

Заедно, да се собереме околу црквата Свети Никола, не само како градба од камен и малтер, туку како живо олицетворение на нашето минато, сегашност и иднина. Со вашата поддршка, можеме да се погрижиме Свети Никола да блесне посветло од кога било досега, осветлувајќи го патот за генерациите што доаѓаат.

Ви благодариме за вашата добрина, вашата дарежливост и вашата непоколеблива посветеност на зачувувањето на нашето културно наследство!

Повеќе детали може да се пронајдат на – Село Љуботен или да добиете на телефонските броеви 076667372 и 070832911.