Sign In

Блог

Последни вести
13 метарски крст на брегот на Мавровско Езеро

13 метарски крст на брегот на Мавровско Езеро

Во месноста Црн Камен, на брегот на Мавровското езеро, беше поставен метален крст висок тринаесет метри.

За време на поставувањето во 2017 година, иницијаторите нагласија дека новиот крст, сместен помеѓу селата Леуново и Никифорово, е поставен на она што тие го сметаат за света локација.

Иницијатори за овој потфат беа членовите на „Здружението на граѓани од Мавровско-горнореканскиот крај“.

„Го креваме симболот на христијанството во чест на 50-те години од автокефалноста на Македонската православна црква и во спомен на првиот поглавар на МПЦ Доситеј кој потекнува од Маврово. Претходно имаше капела посветена на Богородица на оваа локација“, соопштија од иницијативниот комитет.

Според нив, оваа иницијатива била поттикната од желбата да се заживее некогашната слава кога овде се собирале жители од околните села за колективно да ги прослават празниците како Балаклија и Ѓурѓовден.

Иницијаторите истакнаа дека крстот е подигнат со поддршка и одобрение на локалната самоуправа на општина Маврово-Ростуше.

Фото: Gostivarpress.mk