Sign In

Блог

Последни вести
Чудотворниот Говедаров камен – симболот на женска радост

Чудотворниот Говедаров камен – симболот на женска радост

Во Овче Поле, секој Ѓурѓовден се развива извонреден феномен – луѓето од далеку се собираат за да ја сведочат чудотворната моќ на Говедаровиот Камен, или како што е познато, „симболот на женска радост“. Овој масивен камен, опкружен со рамното пространство на Овче Поле, стана светилник на надеж за паровите кои се борат со неплодноста.

Мирјана, со солзи во очите, сведочи за необјаснивата моќ на каменот. Нејзината ќерка Симона, заедно со Омер, Даниела, Сенад и многу други, се жив доказ за мистичното влијание на каменот – четириесет деца родени во изминатата година, што е доказ за репутацијата на каменот како извор на плодност.

Заедничката нишка е заедничката желба за лек за нивната болка. Пред Говедаровиот камен се упатуваат желби и се обидуваат да се земе парче од каменот, сметајќи дека е предвесник на плодноста. Ритуалот вклучува плетење појас, симболичен чин кој претставува нови почетоци и плодност, кој жената го носи до следната година.

Чичко Киро, искусен кум, ја објаснува сложеноста на церемонијата. Двојки, облечени во црвена и бела волна, трипати кружат околу карпата, додека невестата се искачува на каменот, капејќи се во водата од топлиот извор што излегува од неговото јадро. Ткаениот појас, украсен со парче камен, станува талисман за надежната двојка.

Каменот, познат како Говедаров, имал историско значење бидејќи сточарите се качувале на него за да ги прегледаат своите стада. Легендите ја следат нејзината моќ уште од времето на кралот Самoил, ранетите војници и подмладувачката вода што тече од каменот.

Во манастирот во непосредна близина на каменот, изобилуваат приказни за чудотворни лекови, со свештеници кои сведочат за необјаснивите чуда сведочени низ годините.