Sign In

Блог

Последни вести
Чудотворен камен во Манастир на Скопска Црна Гора

Чудотворен камен во Манастир на Скопска Црна Гора

На недопрените ридови на Скопска Црна Гора се наоѓа древниот манастир Свети Никита, место обвиткано со мистика кое е познато по своите чудотворни моќи. Легендите шепотат за неговата способност да лекува и да ги исполни желбите на оние кои бараат утеха во овие свети ѕидови.

Манастирот, сместен помеѓу селата Горњане, Бањани и Чучер Сандево, е проникнат со историја која датира од 11 век. Царот Милутин, трогнат од приказните за добродушноста и божествената предаденост на Свети Никита, ја презеде реставрацијата на ова свето место во 1284 година.

Приказните околу животот на Свети Никита насликуваат портрет на благороден принц, побожен христијанин кој е избран од Бога да го шири Неговото слово и кој е обдарен со извонредни дарови на решавање проблеми и исцелување. И покрај прогонството и маките, непоколебливата вера на Никита останала непрекината, а неговите чудотворни дела продолжиле и по неговата наводна смрт, при што неговите мошти го нашле патот до македонскиот манастир.

Централно место во манастирот е светиот чудотворен камен, за кој се верува дека е проткаен со светоста на моштите на Свети Никита. Преку него, верниците бараат поврзување со светителот и со Бога, молејќи нивните молби да бидат слушнати и услишени.

Безброј аџии, домашни и странски, сведочат за преобразувачката моќ на моштите на Свети Никита. Од неплодни парови благословени со деца до осамени срца кои наоѓаат партнери, каменот на манастирот стана светилник на надеж. Мајките ги носат своите немирни деца барајќи утеха, додека студентите се молат за академски успех, па дури и политичарите бараат божествена милост во нивните напори.

Меѓу многуте сведоштва за одговорени молитви се издвојува една – жена, некогаш неплодна, која денес го лулка својот новороден син. Друга приказна раскажува за еден ерген кој наоѓа љубов откако се помолил во манастирот. А ваквите приказни, служат како доказ за трајната вера во чудотворните способности на Свети Никита.