Sign In

Блог

Последни вести
Масовен број на верници сведочат за Божјо чудо во црква во Скопје – Самопрочистување на фрески

Масовен број на верници сведочат за Божјо чудо во црква во Скопје – Самопрочистување на фрески

Верниците ја наполнија црквата Свети Димитрија во Скопје во 2012 година, желни да бидат сведоци на она што свештениците го тврдеа дека е обновувањето на природните бои на фреските на црквата. Според протоереј Зоран Стаменковиќ, прочистувањето на уметничките дела, особено видливо во ореолите и златната облека на светците, се сметало за божјо чудо. Процесот започна со фреската на Успение на Пресвета Богородица на влезот на црквата на Цветници.

Сведоците беа видно трогнати и го опишаа настанот како невиден за православната заедница. Еден анкетиран граѓанин изрази стравопочит, наведувајќи дека чувствува како ова е Божјо дело и знак луѓето да станат помудри. Протоереј Зоран го истакна значењето на настанот, прикажувајќи го како божествена порака во услови на воочен морален пад на човештвото.

И покрај тоа што конзерваторите не даваат јавни изјави, протоереј Зоран го прогласи настанот за божјо чудо, нагласувајќи дека такви појави се случувале низ историјата и ќе продолжат. Целокупното чувство меѓу верниците беше мешавина од чудење и препознавање на потенцијален феномен. Настанот привлече значително внимание, а црквата Св. Димитрија беше исполнета до крај со верници.