Sign In

Блог

Последни вести
Чудо во Охрид: Секој може да го чуе срцебиењето на Св. Наум допирајќи го увото на неговиот гроб

Чудо во Охрид: Секој може да го чуе срцебиењето на Св. Наум допирајќи го увото на неговиот гроб

Сместен на 28 километри од волшебниот град Охрид, на високото планинско величие на планината Галичица, се открива волшебната локација, дом на Свети Наум. Оваа локација е олицетворение на божествената природа, која зрачи со убавина, култура, историја и традиција во еднаква мерка.

Во неговото срце лежи прекрасна црква од камен и тули, ремек-дело во форма на впишан крст, оддавајќи му почит на Свети Наум. Во рамките на овие свети ѕидови, безброј приказни за чудесни настани ткаат сложена таписерија за светоста на манастирот. Тие стојат како жив доказ за длабоката духовна аура што ја има во овој храм, сведоштво за чудесното влијание на моштите на Свети Наум што се упокојуваат овде.

Свети Наум Охридски, современик на Свети Климент Охридски и еден од најистакнатите ученици на светите Кирил и Методиј, се слави по неговата извонредна исцелителна моќ. Во 9 век, тој ја презема изградбата на црква посветена на Светите Архангели Михаил и Гаврил. По неговото упокојување во 910 година, светителот го нашол своето вечно почивалиште во мала капела што ја краси црквата. Овој параклис е украсен со волшебни фрески, кои го раскажуваат животот и чудата на Свети Наум. На столбовите на црквата гордо се наоѓаат остатоците од глаголица и кирилица кои датираат од 10 век и се историско сведоштво за потеклото на словенската писменост.

Манастирот Свети Наум останува свето место за аџилак, привлекувајќи безброј поклоници кои доаѓаат да ги почитуваат светите останки на светецот. Таа служи како засолниште, особено за оние кои го носат товарот на психичките маки, неволји и проблеми. Посетителите велат дека со допирањето на вашето уво на гробот на светителот може да го чуете слабиот, но одекувачки ритам на неговото срце, кое бие за својот народ и по завршувањето на неговиот овоземски живот.

Дополнително на волшебноста на ова место се величествените пауни, кои често се сметаат за симболи на христијанството и кои го красат просторот на манастирот. Овие блескави птици, украсени со живописни пердуви, ја пробиваат тишината со своите звучни повици, создавајќи аура на спокојство и духовно значење, а нивното присуство е составен дел на светилиштето.

Во непосредна близина на манастирот е и волшебната река Црн Дрим, крвта на Охридското Езеро. Кристалните извори на реката Црн Дрим излегуваат од длабочините на Преспанското Езеро и течат низ подземните варовнички канали под високата планина Галичица. Се состои од 30 подводни извори и 15 крајбрежни извори, тие колективно се испуштаат со брзина од околу 7,5 кубни метри во секунда. Овие чисти води се спојуваат во живописна лагуна, покривајќи околу 30 хектари со длабочини до 3,5 метри. И покрај студените води, црните водни желки, охридската пастрмка, лебедите, дивите патки и водните птици наоѓаат утеха во овој воден рај. Со текот на времето, ова водно засолниште создаде два шармантни острови, со локалното верување дека фрлањето паричка во изворите од мостот покрај брегот на Света Петка може да ги актуелизира нечии најдраги желби и сонови.

Бујната, разновидна водена вегетација што ги опкружува овие извори, која се карактеризира со хипнотизирачки нијанси на сина и зелена боја, нуди спектакл што го воодушевува окото. Во близина на изворите има три прекрасни цркви, посветени на Пресвета Богородица, Свети Атанасиј и Свети Петка кои дополнително го красат пејзажот. А порака од нас до сите вас е да не заминувате од Охрид, без да го слушнете срцето на големиот светец и без да го видите волшебниот охридски пејсаж од височините на овој манастир.