Sign In

Блог

Последни вести
Гробот на Александар Македонски е во Македонија – Опсежно истражување

Гробот на Александар Македонски е во Македонија – Опсежно истражување

На само 5 километри од градот Свети Николе, се наоѓа геолошко чудо што го привлекува вниманието и на научниците и на истражувачите. Геоглиф кој влева стравопочит и кој величествено се протега низ македонскиот пејзажот со димензии од приближно 85-90 метри во должина, 45 метри во ширина и со канали со длабочина кои се околу 2 метри и се протегаат во ширина до 4 метри ја доловува имагинацијата со мистерија и древна привлечност.

Овој монументален геоглиф, прецизно порамнет по кардиналните точки на компасот Север-Југ, претставува неверојатен спектакл врежан со колосален симбол, резонантен со ехо на древните списи од цивилизациите расфрлани низ светот. Во првите редови на ова археолошко чудо се вкорени едно длабоко верување – дека овој загадочен геоглиф кај Овче Поле го држи клучот за афирмирање на Македонија како лулка на светот.

Геоглифот во пролет 2016 од дрон (фото: Никола Ристевски)

Под сенката на колосалниот геоглиф се открива разгранет комплекс, скриен лавиринт на антиката, кој се состои од три комори. Меѓу нив, една помала просторија опкружена со две поголеми комори со значителни 18 метри во ширина и 11 метри во должина. Внатре се протега и величествениот елипсоиден коридор, премин каде што тече река која делува како гејзер, алудирајќи на длабоко ритуално и култно значење.

Месечните неуморни истражувања и прецизно истражување под острото око на професорот Тентов ја откриваат вистинската големина на ова чудо. Комплексот се наоѓа на трите комори за кои се верува дека се последните почивалишта на македонските божества – Создателот на Вселената, Големата Мајка и нивниот првороден син. Интригантно, Овалната соба емитува звук кој се чини дека функционира како резонатор, трансформирајќи го звукот во интервал со висока прецизност, иако точната цел за тоа останува нејасна до понатамошна истрага внатре.

Сезонска промена на положбата на Касиопеја при изгрејсонце во однос на поларната ѕвезда

Додека професорот Тентов навлегува подлабоко во мистериите скриени во светите одаи, тој открива неверојатно откровение. Симболот на геоглифот, претходно енигматично писмо, ерудитниот научник го идентификува како Демотски, сличен на познатиот камен од Розета. Оваа симболична претстава го прикажува Бога како првороден син на Големата Мајка, кој се појавува како врховно божество во античкиот македонски пантеон. На врвот на геоглифот, скршената стрелка го означува текот на времето, порамнувајќи се секоја година на небесното платно со соѕвездието Касиопеја на светиот датум – 22 јули, нагласувајќи ја неговата божествена важност, односно роденденот на Александар Македонски.

Структурата, која се проценува дека е стара неверојатни шест илјади години, ги следи визионерските принципи на Никола Тесла, особено неговите револуционерни Тесла бранови – кои се предизвик за современото научно разбирање. Професорот Тентов храбро тврди дека ова револуционерно откритие не само што ги осветлува затскриените страници на македонската историја, туку и ја оспорува самата структура на глобалните научни перспективи. Неговото смело предвидување претскажува иднина во која потврдувањето на Македонија како лулка на светот зависи од континуираното истражување на овој свет простор и дешифрирањето на неговиот загадочен геоглиф, затоа што во одекот на нејзините антички одгласи, почнува да се појавува високо напредна цивилизација, сведоштво за трајното наследство на земјата потопена во мистика и историја.

Геоглифот во Канда за време на воздушното истражување со помош на инфрацрвена камера: вегетацијата се брише со фотографијата што ги прави поочигледни различните аспекти на почвата

Истражување на потенцијалната врска со геоглифот и гробот на Александар Македонски:

Во овој текст се базираме на истражувања на геоглифот Канда во Овче Поле, фокусирајќи се на нејзините археоастрономски аспекти. Истражувањето, спроведено од SB Research Group, откри присуство на погребни комори во вештачката тумба односно геолифот преку археоакустични методи. Откриено е дека геоглифот на врвот на тумбата, кој личи на соѕвездието Касиопеја, е усогласен токму со роденденот на Александар Македонски, што укажува на потенцијална поврзаност со него или со близок роднина, односно да се расветли можноста дека ова загадочно место може да го држи клучот за последното почивалиште на Александар Македонски или истакнат член на неговиот кралска лоза.

Изгрејсонце во Лав на вистинскиот роденден на Александар Македонски, 22 јули 356 п.н.е.

Да објасниме што е археоастрономијата. Тоа е комплементарна дисциплина на археологијата, истражува како древните култури ги интегрирале небесните феномени во нивните обичаи. Помага во разбирањето на симболичното значење на астрономските настани и нивното усогласување со културните практики.

Сместен во близина на Свети Николе, геоглифот Канда претставува уникатен „негативен геоглиф“ формиран од кластични издржливи елементи, како што се камења и чакал, со површината на почвата издлабена за да се создадат сложени дизајни. Првичните истражувања преку испитувања со инфрацрвена камера и анализи на почвата сугерираа присуство на вештачки шуплини, потенцијално погребни комори. А со тоа археоакустичните методи, како што се електромагнетните и еколошките вибрации, укажаа на веројатноста за појава на резонантни шуплини во рамките на геоглифот.

Изгрејсонце кај Рак на роденденот на Александар Македонски, 22 јули секоја година

Централниот симбол на геоглифот, кој наликува на Касиопеја, се усогласува со соѕвездието Касиопеја и неговата ротациона оска околу Поларната ѕвезда. Преку астрономските мерења, значајно порамнување е идентификувано во текот на летото, што одговара на роденденот на Александар Македонски. Па, истрагата води на тоа дека сепак ова можеби е местото по кое се трага со децении, односно последното почивалиште на македонскиот великан.

Порамнувањето на Касиопеја, геоглифот и изгрејсонцето за време на роденденот на Александар Македонски во 356 п.н.е. открива симболична корелација со античкиот македонски владетел. Ова порамнување, кое се случува исклучиво во краток период во средината на летото, навестува потенцијална комеморативна цел на геоглифот, па затоа се предлага идна геофизичка анализа за дополнително да се истражи подземната структура.

Касиопеја и поларна ѕвезда

Геоглифот Канда стои како доказ за сложената интеракција помеѓу античките култури, астрономијата и комеморативните практики, а потенцијалната врска со гробот на Александар Македонски го подигнува неговото значење, поттикнувајќи за понатамошно прецизно истражување и ископување.

Па така, со напредок на ова истражување ние се надеваме дека ќе дојдеме до едно од најзначајните историски откритија во светот и потврда на теоријата дека Македонија е навистина лулка на светот.

Скица на геоглифот
Истражување: Археоастрономијата на геоглифот Канда, Македонија
Од: Паоло Дебертолис, Домагој Николиќ и Наталија Тарабела

Повеќе информации и видеа за Геоглифот, но и други интересни теми може да погледнете на Ariston Production.