Sign In

Блог

Последни вести
Татко и син од Тетово со свои раце изградија крст и порта за црква

Татко и син од Тетово со свои раце изградија крст и порта за црква

Во Волковија, се одви прекрасна приказна кога таткото и синот, Љупче и Томче Михајлоски, тргнале на патување на посветеност и пожртвуваност. Вгнездени во душата на Гостивар, ова дуо татко-син, поттикнато од непоколеблива вера, неодамна презеде монументална задача: создавање нова влезна порта украсена со свечен крст за почитуваната црква „Свети Мина“ во Волковија.

Тоа не беше задача доделена од должност или потреба, туку доброволна понуда што произлезе од длабочините на нивните сочувствителни срца. Црковниот одбор на „Свети Мина“ размислувал да бара вешти мајстори за да ја коваат портата, со нејзиниот симболичен крст кој го достигнува небото. Меѓутоа, судбината имаше поинаков план, па дуото Михајлоски, вкоренети во самата структура на Волковија, зачекори напред со несебичен предлог – да ја изработат портата со свои раце и ресурси.

Како што тежината на задачата се спушташе врз нив, тие ја прифатија со цело срце, разбирајќи ја длабоката потреба и светото значење на нивниот труд. Со сопствени средства и изобилство на пот и труд, Љупче и Томче Михајлоски се преобразија во занаетчии на верата, истурајќи не само бетон и метал, туку и дел од својот дух во создавањето на овој свет праг. Одлуката да се впуштат во овој напорен потфат не беше само чин на обична изградба, тоа беше доказ за нивното непопустливо верување во светоста на ова светилиште.

– Изразуваме најдлабока благодарност до почитуваното семејство Михајлоски за прекрасниот дар, крстот и влезната порта. Во свет каде несебичноста често исчезнува, нивниот чин стои како светилник на вера и љубов. Нивната жртва одекнува на светите простори на црквата „Свети Мина“. Нека им се врати во многукратна благонаклонетост. Нека божествената благодат ги облее овие татко и син и нека нивните души се вечно благословени од Семоќниот, рече Сашо Илиевски, член на црковниот одбор, а неговиот глас ја носи тежината на целото црковно собрание.

Фото: Цркви СвМина,СвЃорѓија,СвАтанасија-црковен одбор Волковија