Македонска микро пиварница со мега срце
Македонија, земја каде традицијата се среќава со иновациите, пиварницата Бакревски стои како доказ за спојот на страста и креативноста. Сместени во градот на конзулите, овој уникатен потфат беспрекорно ја спојува уметноста на музиката со занаетот на пиво, воведувајќи симфонија на вкусови во форма на безалкохолно пиво.
Денес, тргнуваме на патување со визионерите зад Пивара Бакревски, откривајќи ги тајните на нивниот процес на подготовка, истражувајќи ги предизвиците што ги надминале и гледајќи ја возбудливата иднина што ја обликуваат. Придружете ни се додека креваме виртуелна здравица за хармоничното спојување на традицијата и иновативноста во пиварницата Бакревски.
Комбинирањето на вашата страст за музика и производството на пиво е уникатно. Како дојдовте до идеја да произведувате безалкохолно пиво?
– Музиката и пивото одат рака под рака. Тие се двете уметности за кои треба да се потрудиш за да добиеш производ. И животното мото ми е дека ако нештото е лесно, има некој проблем. А безалкохолното пиво ми дојде како инспирација за мене и луѓе што сакаме да пиеме пиво, а не ни држи после третото. Вкусот на безалкохолните пива треба да бидат најблиску до карактерот на алкохолните. Тоа е доста тежок процес, но се трудиме што можеме најдобро.
Воведувањето на безалкохолно пиво во Македонија е интересен потег. Можете ли да раскажете за технолошките методи кои се користат во неговото производство?
– Безалкохолното пиво е интересен начин на производство. Има неколку методи на правење во кои се користат современи машини и техничко третирање на пивото и вадење на алкохолот.
Ние користиме квасец кој се храни со полисахариди (комплексни шеќери), додека простите кои се најзастапени ги избегнува. На овој начин се добива пиво со процент на алкохол помалку од 0,5% (што спаѓа во безалкохолни пива). Понатаму пивото не подлежи на третмани, и квалитетот останува ист како и кај обичните пива.
Како го обезбедувате квалитетот и конзистентноста на состојките со кои работите и дали има предизвици со кои се соочувате при нивното снабдување?
– Предизвици има во се. Во последно купувам суровини од ист производител, а процесот на производство ни е стандардизиран, со што добиваме квалитетен и конзистентен производ.
Pale Ale и Stout се во вашето портфолио, како се одлучивте за овие посебни стилови и дали имате планови да ја проширите палетата во иднина?
– Пејл ејл и Стаут се основни стилови на светло и темно пиво од врстата „Ејл“ пива. Веќе имаме готов производ кој ќе оди за скоро во продажба, а тоа се нови два вида, и тоа пченично пиво (исто од врстата Ејл), и за прв пат произведуваме Пилснер (стил од врстата на лагери).
Почнувајќи локално во Битола, какви чекори преземате за стратешки да ја проширите достапноста на вашите пива во другите градови во Македонија и дали имате меѓународни аспирации за вашиот бренд?
– Иако почнавме срамежливо во Битола, нашите пива ги има на повеќе локации во Скопје, и неколку места во Охрид. Имаме аспирации да го подобриме квалитетот и да го зголемиме пазарот во Македонија. Европа нека почека.
Вашето безалкохолно пиво се грижи за разновидна публика, вклучувајќи спортисти и потрошувачи кои се свесни за здравјето. Како го балансирате зачувувањето на вкусовите на пивото со цел да создадете здрава безалкохолна алтернатива?
– Кај нас на прво место е целокупниот спектар на вкусови и мириси на пивото. Луѓе што бараат безглутенски, безалкохолен и безкалоричен пијалак, овој тип на пиво не е за нив. Безалкохолното пиво кое ние го произведуваме е вкусно, а потоа здраво за конзумирање. Се препорачува на спортисти, луѓе кои се грижат за сопственото здравје, но сепак ова е „Пиво“ кое содржи мал процент на алкохол, калории и јаглехидрати.
Блиската соработка со членовите на семејството може да биде и наградувачка и предизвикувачка. На кој начин соработката со вашиот брат и членовите на семејството придонесе за успехот и растот на вашата пиварница?
– Без фамилијарната поддршка, целата идеја за реализација ќе беше невозможна. Многу време поминавме со моите родители и брат ми во варење пиво, флаширање, но и конзумирање. Пиварството не е лесно и никако за човек сам да го работи, освен во случаите на домашно пиварство.
Можете ли да раскажете за вашиот креативен процес кога развивате нови рецепти и како да обезбедите секоја серија да го одржува препознатливиот квалитет на Бакревски?
– Ќе бидам краток, „проба и грешка”. Ќе пробаш 10 пати, кога ќе ти се допадне, пушташ тура за сите. Плус анализа, дали утре главата боли.
Гледајќи напред, каква е вашата визија за пиварницата Бакревски во следните години?
– Ние оваа година инвестиравме во нова опрема. Пивото оваа година ќе биде со подобар квалитет, а воедно ќе ги зголемиме и капацитетите. Истото планираме да го правиме и следната година, подобар квалитет и зголемен квантитет.
И така додека ги затвораме завесите на нашето истражување на пиварницата Бакревски, одгласите на нивната симфонија се задржуваат во воздухот. Од живописните улици на Битола до проширувачките хоризонти на македонските градови, патувањето на пиварницата Бакревски не ја одразува само посветеноста на изработката на исклучително безалкохолно пиво, туку и прослава на семејството, креативноста и немилосрдната потрага по квалитет.
Со секоја голтка од нивните внимателно изработени пијалоци, ја вкусуваме суштината на иновативноста и посветеноста. Приказната продолжува да се развива, со ветувања за уште подобар квалитет, зголемен капацитет и примамливо исчекување на нови креации. Пивара Бакревски не е само име, тоа е мелодија, композиција која еволуира која одекнува со духот на македонската занаетчиство.
Поздрав до производителите на пиво кои се осмелија да оркестрираат поинаков вид на искуство со пиво, но и до ентузијастите кои продолжуваат да уживаат во уникатната хармонија што ја создадоа тие.