Sign In

Блог

Последни вести
Крушевскиот локум најпознат кулинарски амбасадор на Македонија

Крушевскиот локум најпознат кулинарски амбасадор на Македонија

Добредојдовте во срцето на македонската слатка традиција, каде што уметноста на производство на локум напредува повеќе од еден век. Денес ја имаме привилегијата да навлеземе во слаткиот свет на најреномираната македонска компанија „Тагас Балкан“, која го носи факелот на традицијата и иновативноста повеќе од 100 години.

Арома на шеќер и вековни рецепти нè поттикнаа да влеземе и истражиме во светот на локумите, каде што секое парче шепоти приказни за минатото и соништа за иднината. Придружете ни се на ова вкусно патување додека ги откриваме тајните зад производството на ова негувано слатко македонско задоволство.

Како вековната традиција на производство на локум влијае врз суштината на производите на оваа компанија?

– Ова е навистина долг занает. Познатиот крушевски локум, чија тајна на подготвување е од Солун, ја донел слаткарот Ѓорѓи Тагас и денес се произведува како посебен производ на кој не може да одолее ниту еден посетител на градот Крушево. Овие слатки сувенири се произведуваат повеќе од еден век по ист рецепт.

Можете ли да споделите некои сознанија за историското значење на локумите во македонската култура и неговата еволуција низ годините?

– Традицијата продолжува и понатаму. Секој кој ќе дојде да го посети градот, не заминува без кутија локум и целувки. Имаме и нови продукти кои се воведени, а меѓу нив се локум со кокос и лешник, но и шарени целувки со различни вкусови за сите љубители кои сакаат да ги пробаат заедно со кафето.

Во духот на „Тагас Балкан“ кој ја прославува својата 100-годишнина, кои карактеристични елементи ги издвојуваат вашите локуми од другите на пазарот?

– Тоа што е спeцифично и го разликува крушевскиот локум на „Тагас Балкан“ од останатите е вкусот. Секаде може да пробате локум, но овој е навистина специфичен. При подготовка на локумот се става нешто што е останато како тајна со децении и се пренесува само во семејството Тагас од генерација на генерација. Разликата е во создавањето на локумот, за истиот да има специфичен мирис, вкус, арома и никој да не може да му одолее.

Како минатото влијаело на рецептите и кои иновации се воведени за да се обезбеди локумите да останат релевантни во модерната ера?

– „Тагас Балкан“ ја зачувува традицијата и создава локум со ореви, но воедно се додаваат и нови производи како пирамида, бомбоњера, локум со кокос и лешник и други производи кои се иновации за да се оди чекор напред, да се додаде нешто ново при проширување на бизнисот и понудата, а притоа да се запази и зачува традицијата.

Па така додека го завршуваме нашето патување низ слатките сфери на македонската традиција, ни останува вкусот на минатото и погледот во иднината. А македонската слаткарница „Тагас“ стои не само како доказ за трајните вкусови на локумите, туку и како чувар на културното наследство кое опфаќа генерации. Во секој залак, може да се вкуси суштината на вековната традиција, врската со раздвижените чаршии од минатото и ветувањето за сладост за генерациите што доаѓаат.

А вам ви благодариме што заедно со нас влеговте во овој свет на македонските локуми, каде минатото, сегашноста и иднината беспрекорно се спојуваат во секој вкусен залак.
За крај една скромна порака од нас: Немој да си заминете од Крушево без да пробате од ова парче традиција со богат вкус на македонска историја.