Sign In

Блог

Последни вести
По една цигла да подадеме, дом на Свети Никола ќе му изградиме

По една цигла да подадеме, дом на Свети Никола ќе му изградиме

Врежи ја својата љубов и вера во ѕидовите на прегратката на Свети Никола.

Во Беловодица, која се наоѓа на 18 километри од градот Прилеп и еден километар од патот Прилеп – Скопје, каде што ветровите ги носат шепотите на древните молитви, стои старата разрушена црква на Свети Никола Чудотворец, патрон на градот Прилеп. Ова свето засолниште, чуварот на нашите надежи и соништа треба да доживее возобновување на неговиот дух и повторно раѓање на неговата сила.

Додека се трудиме да ги подигнеме ѕидовите во кои се наоѓаат приказни ткаени со векови, се наоѓаме и обединети под една заедничка цел, а тоа е возобновата на оваа црква. Теракота Прилеп, нашиот непоколеблив сојузник, ги постави темелите, но сега драги браќа и сестри, ни требаат вашите раце за да ја обликуваме иднината на ова вековно односно античко светилиште.

Вашиот скромен придонес, без разлика колку и да е мал, ќе одекнува низ времето како мелодија на непоколеблива вера, a вашето име ќе се воздигне во небесата и ќе биде изгравирано на плочата на вечноста, ќе биде светилник за идните души и доказ за трајната сила на нашата цврста христијанска вера.

Замислете ги генерациите што доаѓаат, како ги следат контурите на овој свет храм, нежно галејќи ги гравираните имиња на оние што учествувале во возобновата. Бидејќи како што ќе се креваат ѕидовите, така ќе се креваат и духовите на оние кои великодушно помогнале.

Ајде верници, да се издигнеме како едно, зашто при изградбата на оваа црква, ние не само што подигаме ѕидови, туку создаваме и засолниште за нашиот дух. Нека благословот на Свети Никола Чудотворец каскади на сите кои ќе ја дадат својата поддршка во оваа возобнова.

Вашата добрина и име ќе одекнуваат низ вековите!