Нутритивен еликсир на Македонија – Истражување на невидениот свет на маслото од лешници
Среде рустикалната убавина на плантажите со лешници во Македонија, една извонредна девојка изработува кулинарско ремек-дело – масло од лешник. Ова не е само какво било масло, туку тоа е плод на љубов и посветеност, производ на природна база и случајно откритие што се претвори во просперитетен бизнис. Денес, навлегуваме во приказната зад ова уникатно масло од лешник, истражувајќи ја внимателната рамнотежа на состојките, прецизниот процес на создавање и безбројте здравствени придобивки што ги носи на маслото.
Нашето патување започнува со откритието дека лешниците, често перцепирани како суви плодови, содржат скриено богатство – масло. Во ексклузивно интервју со визионерката која стои зад овој потфат, дознаваме дека маслото од лешник е прецизно изработено преку процедура на ладно цедење, без адитиви и префинетост. Резултатот? Чиста магија!
Но, како се постигнува совршена рамнотежа на мирис и арома во маслото од лешник? Одговорот не лежи во лешникот, туку во оние кои го негуваат со голема грижа и посветеност. Маслото се добива исклучиво од овие врвни лешници, обезбедувајќи извонредна интеракција на арома, вкус и мирис. Не се мешаат дополнителни состојки, тоа е симфонија на вкусови оркестрирани од самата природа.
Оваа империја со масло од лешник не е наследство, туку доказ за посветеност. Семето на оваа идеја е засадено кога креаторите налетале на здравствените придобивки од лешниците. Од тоа случајно откритие, произлезе визија – да произведуваат сопствено масло. Предизвикот беше исполнет со ентузијазам, а денес, случајниот потфат стои како доказ за неочекуваните патеки што може да ги помине успехот.
Излегува дека маслото од лешник не е само кулинарско задоволство, туку и хранлива моќ. Преполн со витамини, омега масни киселини, протеини и огромен број минерали, нуди огромен број здравствени придобивки. Од негување на здравјето на срцето до зајакнување на имунолошкиот систем, маслото од лешник се појавува како холистички еликсир кој оди подалеку од обична гастрономија.
Вашето ладно цедено масло од лешник често се споредува со магичен еликсир. Можете ли да ја откриете волшебната мешавина на состојки и сложениот процес што ги метаморфозира лешниците во ова маѓепсувачко течно злато?
– Мешавина на тајни состојки во маслото нема, тоа во целост се добива од плодот на лешникот со постапка на ладно цедење, без адитиви и не е рафинирано. Ладното цедење оптимално ги зачувува здравите хранливи материи (масни киселини и антиоксиданси) и типичниот вкус на лешник. Знам дека за многумина звучи чудно кога ќе слушнат масло од лешник, како е тоа возможно, не знаат дека од лешник може да се произведе масло, можеби зашто кога прво ќе помислите на лешник… тоа е плод кој делува суво и реално е да се помисли дека во него нема масло, вели Мишела.
Аромата игра витална улога во вашето масло. Како прецизно ги составувате мирисите што го претставуваат вистинско уживање во сферите на сетилно задоволство?
– Пред сè мора да се има добри лешникови насади, кои се одгледувани со природни ѓубрива, голема посветеност, внимание и љубов за да се добие оваа извонредна арома и слатки ноти на маслото од лешник. Маслото се добива потполно од чисти лешници, нема додавање на други состојки, масла или концентрати за да се дојде до некој баланс помеѓу аромата, вкусот и мирисот на маслото, ни открива таа.
Мајката природа е водечка сила во вашите креации. Како ги избирате и спојувате состојките за да создадете ремек-дело?
– Главната, односно една и единствена состојка за маслото е здрав плод на лешник, одгледуван со природни ѓубрива и големо внимание, потенцира Мишела.
Се чини дека секое шише е платно насликано со прецизност. Како дојдовте до идеја за да произведувате ваков еликсир, дали можеби овој занает го наследивте?
– Овој бизнис, не е наследен, меѓутоа насадите со лешници се наши и од нив си го произведуваме маслото. Сѐ започна сосема случајно кога се запознавме со здравствените придобивки на овој производ, си рековме зошто да не започнеме да го произведуваме од нашите лешници. Звучеше доволно предизвикувачки за почеток, раскажува таа во интервју за „Гладиатор“.
Откријте ја енигмата бидејќи маслото од лешник ги открива своите хранливи тајни. Кои витамини ја красат кадифената прегратка на маслото од лешник, плетејќи приказна за здравствени придобивки што танцуваат на работ на благосостојбата?
– Витамин Е (во форма на алфа-токоферол / 88 %) содржи најголем природен заштитен фактор СПФ 30, кој што нè заштитува од УВ зрачењето на нашата кожа.
– Витамин Б1
– Витамин Б2
– Омега – 3 ( 1 – 2% )
– Oмега – 6 ( до 25% )
– Омега – 9 ( 66 – 85% )
– Протеини (< 0.10 % )
– Железо, Цинк, Селен, Калциум, Магнезиум, Натриум, Калиум Аминокиселини, фитостероли и полинезаситени масни киселини
Богат извор на омега – 3 масни киселини кои помагаат во:
Спречување на срцеви заболувања и мозочен удар
– Намалување на лошиот холестерол
– Намалување на воспалителните процеси во телото
– Контролата на ревматоиден артритис, лупус и егзема
– Може да игра заштитна улога при рак и други состојби.
Богат извор на омега – 6 масни киселини кои помагаат во:
– Одржување на здравјето на коските
– Регулирање на метаболизмот
– Одржување на репродуктивниот систем
– Подобрување на текстурата на вашата кожа и коса
Богат извор на омега – 9 масни киселини кои помагаат во:
– Зголемување на нивото на „добриот“ HDL холестерол и го намалува нивото на „лошиот“ LDL холестерол Намалување на отпорноста на инсулин кај луѓето со дијабетес
– Зголемување на енергијата и подобрување на расположението
– Подобрување на перформансите на меморијата кај луѓето со Алцхајмерова болест
– Зајакнување на имунолошкиот систем
– Високото ниво на антиоксиданси и фитостероли во маслото од лешник допринесува во борбата против слободните радикали во нашето тело, кои предизвикуваат оштетување на клетките и нивно стареење.
Дозирање: 2-3 лажици дневно
Мистериите на вашиот принос повикуваат да се откријат. Во годишното производството на масло од лешник, колку литри течат од садот на вашите потфати?
– Oкoлу 600 до 700 литри на годишно ниво, ни открива Мишела од „Ладно цедено масло од лешник – Перески“.
Можеби, во таписеријата на вашите амбиции, ќе се роди нова креација. Имате ли планови за проширување и идеи за нови производи?
– Моментално сме максимално насочени на производството на маслото од лешник и чипсот од лешник, но секогаш постои можност да се имплементира некоја нова идеа, и да излезе нов производ. Бидејќи започнавме сосем случајно, па за наша среќа испадна изненадувачки предобро и да не звучам нескромно, но си посакуваме уште поголема продажба, пласман, успех и да бидеме уште подобри во тоа што го правиме, вели нашата соговорничка.
Дали во глобалната палета на вкусови одекнуваат одгласите на вашата симфонија на лешници само на македонското тло или вашите производи се продаваат и во странство?
– Засега маслото е достапно само во нашата земја, ни одговори Мишела, а екипата на „Гладиатор“ се надева дека продажбата на нејзините производи наскоро ќе се прошири и надвор од границите на Македонија.
Како што го завршуваме нашето патување во кралството на лешниците во Македонија, се наоѓаме себеси импресионирани од посветеноста, случајната генијалност и нутритивното богатство што го дефинираат ова масло. Со соништата за проширување и непоколеблива посветеност на квалитетот, креаторите замислуваат иднина каде нивното масло од лешник ги надминува границите. Засега, ова течно злато останува добро чувана тајна во границите на Македонија, предизвикувајќи исчекување на денот кога неговата арома ќе ги краси кујните ширум светот. Бидејќи во лешниците во Македонија, тивко врие кулинарска револуција, подготвена да избие на светската сцена.
Доколку ве интересира нешто повеќе за ова масло или пак сакате да нарачате од истото, тоа може да го сторите ТУКА.