Sign In

Блог

Последни вести
Македонски мед стана светски познат еликсир пред кого и Боговите молчат

Македонски мед стана светски познат еликсир пред кого и Боговите молчат

Во срцето на Македонија, поточно во живописните ливади и шуми на Маврово една извонредна жена тивко ја негува традицијата која датира со векови – пчеларството. Запознајте ја Весна, позната како „Девојчето со медот“, страсна пчеларка чие патување е волшебен спој на чудата на природата и македонската вековната традиција. Додека истражуваме во нејзиниот свет, ја откриваме волшебната таписерија на производството на мед, немилосрдните борби со кои се соочуваат пчеларите и нивната мала работна сила – пчелите, но и скриените богатства на златниот нектар што е познат и како „храна на боговите“ со генерации и векови.

Волшебната приказна за лековитиот еликсир започнува со виртуозните изведувачи на природата, пчелите. Овие вредни инсекти неуморно се трудат да соберат нектар од живописните диви цвеќиња, претворајќи го во течно злато во ѕидовите на нивните кошници. Гостиварчанката Весна го посвети својот живот за да гo разбере нивниот начин на живот, да ги негува и да се погрижи да напредуваат. Нејзините пчелни колонии не се само извор на мед, тие се деликатен екосистем, каде што секоја пчела ја игра својата единствена улога во оваа слатка симфонија.

Зад сцената, Весна, како и многу други пчелари, се соочува со низа предизвици. Од борбата со непредвидливите временски прилики до заштитата на нејзините пчели од болести. Нејзината посветеност кон овие мали суштества е непоколеблива. Секоја произведена тегла мед е доказ за нејзиниот немилосрден напор, нејзините непроспиени ноќи поминати во грижата за пчелите и нејзината бескрајна љубов кон овој нежен занает. Пчеларството не е само професија, тоа е начин на живот, труд и љубов што оди многу подалеку од само тегла мед.

Ливадскиот мед, што Весна со љубов го произведува, не е само слатко задоволство, тоа е симбол на чистота и здравје. Македонците со векови го негуваат медот и поради неговиот уникатен вкус, но и поради неговите лековити својства. Од смирување на болки во грлото до зајакнување на имунитетот, па затоа и медот се смета за „храна на боговите“. Медот на Весна е парче македонско наследство, вкус на традиција и почит кон земјата што таа ја нарекува свој дом.

Приказната на Весна е и длабоко испреплетена со богатата историја и традиции на Македонија. Нејзината пчеларска уметност е манифестација на македонскиот дух, доказ за издржливоста и олицетворение на националната гордост. Со секоја тегла мед што ќе го произведе, Весна носи парче од својата татковина во светот, повикувајќи ги луѓето да ja „вкусат” Македонија.

Во продолжение таа ќе ни раскаже нешто повеќе за пчелите, медот, но и за нејзините почетоци, предизвици и благодатите од нејзината нескромна пчеларска кариера.

За почеток ја прашавме Весна дали може да нѐ врати во времето кога започнала нејзината фасцинација со пчеларството? И за тоа што ја привлече неа кон оваа професија?

– Во семејството каде што дојдов како невеста пред две децении за првпат се сретнав со оваа професија. Во нашата фамилија пчелите се негуваат повеќе од пет децении и тоа за нас претставува наследство кое што се префрла од генерација на генерација. Пчелите се наша љубов и наша иднина. Тоа што ме привлече беше како толку мали суштества можат да прават големи работи за човештвото, раскажува Весна за „Гладиатор“.

Пчеларството често се смета за професија која бара многу труд и љубов. Па можете ли да го опишете најпредизвикувачкиот или највозбудливиот момент што сте го доживеале како пчелар?

– Во пчеларството има многу непредвидливи моменти, но можам да кажам дека за мене најубаво чувство е пеењето на матицата тоа е звук кој секој пчелар го остава воодушевен, вели гостиварчанката.

Ливадскиот мед често добива пофалби за неговиот уникатен вкус. Како секогаш го добивате тој уникатен вкус кој со својот нежен мирис потсетува на македонските ливади?

– Нашите пчелни семејства се сместени во исклучително чиста средина, односно природа исполнета со илјадници цветови кои воодушевуват со својот мирис, тие се во чиста природа без пристап на автомобили, ни откри таа.

Што мислите, што го издвојува вашиот македонскиот ливадски мед од медот произведен во другите региони?

– Нашата држава е опколена со многу бујна вегетација, чист воздух и вода, многу планини и зеленило, а тоа важи посебно за мавровскиот и железноречкиот регион каде ги чувам мојте пчелни семејства, вели Весна.

Можете ли да споделите пример кога временските услови претставуваат значаен предизвик за вашите напори во пчеларството?

– Зимата е наш најголем предизвик, бидејќи има многу ниски температури и загубата е голема во текот на зимата, а исто така и проодноста на патиштата е наша голема пречка за да го следиме развојот на нашите пчели, смета таа.

На кои начини придонесувате за зачувување и заштита на пчелите во Македонија?

– Јас како пчеларка одговорно си ги изршувам моите пчеларски обврски и сè што е отпад го фрлам дирекетно во ѓубре. Пчеларниците секогаш треба да бидат чисти и средени. Тие се нашето огледало, кога гледаме каков ни е пчеларникот, се гледаме самите себеси и се гордееме со тоа дека нашите пчеларници секогаш се чисти како за очи, така и за душа, посочи пчеларката.

Како ја гледате вашата улога во промовирањето на македонското наследство и традиција преку вашиот мед?

– Се надевам дека ќе оставам барем малце впечаток кај мојте деца за да ја продолжат нашата традиција,и навистина да вадат мед со екстра квалитет, кажа Весна во интервју за „Гладиатор“.

Терминот „храна на боговите“ често се користи за да се опише медот. Кои се некои од помалку познатите здравствени придобивки поврзани со медот?

– Ако исчезнат пчелите, ќе исчезне и нашата цивилизација по неколку години, така кажа и познатиот физичар Алберт Ајнштајн. Медот важи за „храна на боговите“ затоа што има голем број здравствени придобивки. Медот содржи витамини Ц, Д, Е, К, Б1, Б2, Б5, Б6, како и минерали на железо, магнезиум, натриум, калиум, калциум, фосфор, цинк, јод и други. Медот помага при чистење на кожата, при детоксикација на телото, а ја подобрува и физичката кондиција. Исто така, ги намалува вишокот на килограми, но и вознемиреноста, стресот и холестеролот, посочи гостиварчанката.

За крај може ли да дадете некаков совет до сите оние кои во иднина сакаат да се занимаваат со оваа благодатна работа?

– Јас се занимавам со пчеларство бидејќи тие се мој сон и мој живот, мој совет до сите заинтересирани е да почнат да се занимаваат со пчеларство за да видат самите колку благодарна е оваа работа. Ќе ги засакате пчелите, но верувајте дека ќе ви биде возвратено со многу љубов која ја даваат тие мали инсекти. Најубавото нешто на овој свет е да се занимаваш со инсекти како што се пчелите. Ако еднаш ги засакате, тие три пати повеќе ќе ви возвратат. Пчеларството е најблагодарната и најчистата професија. Пчелите се мојот свет, јас не можам без нив и тие не можат без мене, раскажува Весна.

Па така додека го затвораме ова поглавје наречено „Девојчето со медот“, остануваме со длабока благодарност за неверојатното патување на пчелата, посветеноста на пчеларот и богатата таписерија на македонската традиција. Приказната на Весна е жив доказ за убавината на природата, издржливоста на пчеларите и магијата на македонскиот ливадски мед – еликсир кој не само што танцува во ритамот на уникатните вкусови туку и ја храни душата.

A доколку ве интересира нешто повеќе за овој мед кој има освоено голем број златни медали или сакате да го купите, тоа може да го сторите ТУКА.