Sign In

Блог

Последни вести
Еден од најстарите градови на Балканот се наоѓа во Македонија

Еден од најстарите градови на Балканот се наоѓа во Македонија

Сместен во грлото на изгаснат вулкан, на западната страна на Осогово, се наоѓа еден од најстарите градови во Македнија и на Балканот, а тоа е Кратово.

Градот имал повеќе имиња, а а според една од легендите името го добил од зборовите „кират-ова“, односно тврдината на бреговите на Кратовска река, која била урната од Османлиите. Според истражувањата, најстарото име на градот е Кратишкара, а во раниот среден век се нарекувал и Коритон.

По поделбата на Римската Империја, Кратово станува дел од Источната Римска Империја, а градот бил важен рударски центар во кој се тргувало со бакар, сребро и злато. Во градот во минатото имало многу занаетчии, како шивачи, кројачи, самарџии и ковачи кои оставиле белег во ова место.

Кулите и подземните тунели се само дел од атракциите кои ги привлекуваат туристите. Старите камени мостови во Кратово воодушевуваат со нивниот автентичен архитектонски израз, а за нив се кријат голем број легенди и приказни.

Една легенда се крие за Краличина кула, односно кулата на царот Костадин и царицата Елена Дејановиќ, кои имале ќерка Сара. Во моментите кога Турците го нападнале градот и сакале да го заземат, тие никако не можеле да ја разбијат оваа кула.

Турците почнале да гаѓаат со запалени стрели во кулата и успеале да го запалат горниот дел. По нивниот притисок, не останал друг избор, освен Сара да ги фрли клучевите од кулата и да избега преку подземните тунели.

Во градот постојат и други кули, односно 12 средновековни кули се наоѓаат на левата страна на градот, додека пет на десната, а само шест од нив се зачувани додека другите се оштетени, односно најголем дел од нив настрадале за време на Карпошовото востание.

Најстара кула во градот е Златкова кула, а таа воедно е и најбогата, изградена во 1365 година. Името го добива од нејзиниот последен газда Ѓорги Златков, кој ја купува кулата од Асан Ефендија. Истата е изградена од дебели камени ѕидови и има три ката.

Емин-беговата кула е една од најпознатите и висока е околу 13 метри. Таа има три ката, кои се преградени со дрвена конструкција, додека вратата е направена од изделкан камен.

Најважната, највисоката и најубавата кула во Кратово е Смиќева кула, која е изградена во 1370, а во внатрешниот дел има катови, од кои најубав е четвртиот бидејќи има убав поглед на градот.

Во овие кули живееле закупци на рудниците заедно со нивните семејства. Таму имало и чувари кои ги чувале парите, па затоа кулите биле поврзани и со тунели и подземни ходници, а според информациите, истите биле изградени за време на Османлиската окупација.

Еден од влезовите се наоѓа кај Грофчанскиот мост, додека излезот е дури на спротивната страна, односно кај Радин мост, со што можело да се избега во случајн на опасност кон густата шума и во планината.

Радин мост е најпознат во Кратово и висок 23 метри, а воедно се наоѓа над Манцева Река. Според документите од минатото, мостот е изграден во 1833 година од Хавзи-Паша, а вреди да се споменат и Грошчиски мост, Чаршиски, Јоркшиски и Горномалски мост.

Во Кратово има три православни цркви, и тоа „Св. Никола-чудотворец“, „Св. Јован Претеча“ и „Св. Јован кратовски“. Во време на турското владеење градот имал преку 20 цркви, од кои се пронајдени само остатоци.