Македонските скриени дијаманти – со симфонија од тартуфи, мед и ракија до вечен живот
Во срцето на бујните падини и зелените ридови на Македонија, каде што воздухот е чист и исполнет со мирис на авантура, лежи интригантниот свет на тартуфи, домашен мед и ракија. Овде, во мистичните шуми на регионот, живее страстен ловец на тартуфи и занаетчија, познат по својата исклучителна вештина во светот на собирањето тартуфи и изработката на извонредни специјалитети од нив. Тоа е свет во кој едноставниот чин на потрага по овие подземни богатства се трансформира во гастрономско искуство кое може да се опише само како магично и величенствено.
Тартуфите кои често се нарекуваат и „дијаманти на кулинарскиот свет“, се скриени скапоцени камења и под почвата на Македонија, обвиткани со мистерија и легенди. Нивната волшебна арома и земјениот вкус ги прават предмет на желба за гурмани и готвачи ширум светот. Сепак, потребна е посветена душа за да се впушти во дивината во потрага по овие „дијаманти“. А нашиот ловец Јованче заедно со неговото куче помина години и години усовршувајќи ја уметноста на лов на тартуфи и ги зачна почетоците на оваа традиција во своето семејство.

Но, вештините и талентите на нашиот Јованче не завршуваат само со лов на тартуфи. Тој поседува алхемиски способности кога станува збор за изработка на гурмански задоволства и специјалитети. Во неговата рустикална работилница, тој ја спојува аромата на земјениот тартуф со сладоста на домашниот мед, кој сам го произведува и создава вкусна фузија што не е ништо помалку од божествена. Неговата мешавина од мед и тартуфи е симфонија за сетилата и доказ за богатото кулинарско наследство на Македонија.
Освен тартуфите и медот, Јованче произведува и ракија која е исполнета со тартуфите кој сам ги лови. Па овој еликсир нескромно може да го споредиме со течно злато, бидејќи е опоен спој на уметност и традиција. Резултатот е пијалак кој ги шепоти древните приказни за шумата и остава неизбришлива трага во душата на секој што ќе го проба.

И сега кога воздухот е исполнет со исчекувања додека чекориме во шумата со овој искусен ловец на тартуфи. Движејќи се низ густото подножје, тој споделува приказни за длабоката почит и поврзаност што Македонците ја имаат со оваа традиција. Тоа е повеќе од обична егзистенција, тоа е начин на живот, наследство зачувано со генерации. А во продолжение прочитајте го разговорот со нашиот ловец каде тој раскажува за неговите почетоци, предизвици и благодати од оваа несекојдневна професија.
Можете ли да ни кажете за фасцинантниот свет на ловот на тартуфи во Македонија и дали е тоа традиција на вашето семејство?
-Ловот на тартуфи не е традиција во моето семејство. Уште како дете собирав печурки и тоа ме исполнуваше, но најголем предизвик ми беа тартуфите. Поради преголемата желба да најдам тартуф одлучив да вдомам и дресирам куче кое ќе ми помогне да ги пронајдам. После долг процес на дресирање и посветеност, се пуштив во потрага по тартуфи низ Македонија. И по некое време за прв пат успеав да најдам тартуфи, вели Јованче.
Ловот на тартуфи и сите специјалитети направени од нив често се поврзуваат со висока вредност. Можете ли да ни дадете некои сознанија за финансиските аспекти на вашата работа? Колку во просек може да заработи вешт ловец на тартуфи и занаетчија од овие потфати?
-Вредноста на тартуфите е голема бидејќи се бараат на специфичен начин и се многу ретки. Тартуфите за мене се хоби и се добар додаток во семејниот буџет, но според мене најголемиот профит го имаат откупувачите на тартуфи, раскажува ловецот на овие „дијаманти од кулинарскиот свет“.

Што е тоа кај тартуфите што ги прави толку барани деликатеси и како му пристапувате на предизвикот да ги најдете во дивината?
-Најпрво тие се многу ретки, имаат многу специфичен мирис, вкус и содржат многу хранливи состојки. Според мене тартуфот е најмногу баран поради тоа што е познат како природен афродизијак. Секое слободно време го користам за лов на тартуфи со желба и надеж дека ловот ќе биде успешен, иако не секогаш е така, ни открива нашиот соговорник.
Дали би можеле да споделите некои информации за различните видови тартуфи кои се наоѓаат во Македонија и уникатните карактеристики што ги издвојуваат?
-Има околу 8 видови на комерцијални тартуфи. Ќе набројам неколку од нив: Tuber Aestivum, Tuber Uncinatum, Tuber Mesentericum, Tuber Brumale, Tuber Borchii. Тие се разликуваат по бојата, формата, мирисот, вкусот, реткоста и цената, вели страсниот ловец на тартуфи.

Вашата фузија на мед и тартуфи е навистина ремек-дело. Можете ли да го опишете процесот на мешање на овие два уникатни вкуса и што ве инспирирало да ја создадете оваа фузија?
-Тартуфите можат да се комбинираат со благи и солени јадења. Покрај ловот на тартуфи се занимавам и со пчеларство. Поради тоа одлучив да ги спојам овие две природи производа кои како комбинација имаат прекрасен вкус и се многу корисни за имунитетот, потенцира Јованче.
Ракија натопена со тартуфи е ретко и извонредно задоволство. Можете ли да ги споделите вашите тајни за изработка на овој амброзијален еликсир и што значи за вас да го зачувате овој специјалитет како еден вид традиција?
-После комбинацијата од мед и тартуф, одлучив да направам и комбинација со ракија и тартуф. Оваа комбинација и даде многу специфичен мирис и вкус на ракијата. Се надевам дека изработката на овој производ ќе остане како традиција во моето семејство, вели ловецот.

Дали се зголемува побарувачката на тартуфите локално и глобалнo со текот на годините?
-За разлика од пред 10-15 години побарувачката на тартуфите е поголема. Според мене поради поголемата информираност и желбата да се проба нешто ново и ретко, открива Јованче.
Тартуфите често се сметаат за деликатес, но дали има некои здравствени придобивки или хранлива вредност во нив за кои луѓето можеби не се свесни?
-Тартуфите содржат протеини, липиди, минерални соли (калциум, железо, калиум, натриум, хлор, фосфор, магнезиум и селен). Тие исто така се богати со витаминии (А, Б1, Б2, Б3, Б5, Д, Ц, К, Е), но исто така содржат и хитин, линеолеинска киселина, влакна и јаглени хидрати, есенцијални масла, така што 100 грама црн тартуф содржи околу 25 калории. Тартуфите никогаш не предизвикуваат алергиски реакции.
Терапевтски придобивки од тартуфите:
-Се препорачуваат на пациенти со диабет бидејќи содржат аминопол, ахарид, што е одличен лек а оние кои страдаат од оваа состојба;
-Оние кои имаат висок холестерол треба да конзумираат тартуфи, тие воопшто не содржат холестерол;
-Незаситени масни киселини и есенцијални и корисни масни киселини од тартуфите се користат во превенција на многу болести од кои најважни се артритис, диабет, воспаление на дебело црево, карцином и вештачкахиертензија.
Линолеинската киселина е дел од семејствата на омега киселини и игра важна улога во борбата против срцевите заболувања. јадењето тартуфи предизвикува добро расположение, поради што се препорачуваат на луѓе кои страдаат од стрес. Фосфорот од тартуфите е корисен за оние кои страдаат од коскени заболувања, бубрежни заболувања, како и партироидни заболувања. Магнезиумот во тартуфите игра суштинска улога во мускулната контракција и релаксација. Тартуфите не се препорачуваат за луѓе со заболувања на бубрезите и црниот дроб. Тартуфите исто така се и природен афродизијак и помагаат во подобра потенција, ни открива ловецот на „скриените дијаманти“.

Можете ли да споделите некоја анегдота или незаборавно искуство од вашето патување како ловец на тартуфи?
-Не би можел да издвојам, бидејќи секое патување си има своја приказна и авантура, вели накратко Јованче.
За крај, каков совет би им дале на сите оние авантуристи кои сакаат да почнат со собирање на тартуфи?
-Сè што треба да знаете е дека ловот на тартуфи бара труд, време и желба, посочи тој.
Па така додека сонцето заоѓа над македонските пејзажи, ние седиме во пријатно ќоше, уживајќи во плодовите на нашата авантура преплетена со интересните приказни на овој ловец. Тартуфите, медот и ракијата раскажуваат приказна за земја полна со традиции, каде што потрагата по кулинарска извонредност е длабоко вкоренет дел од животот.
А доколку ве интересира нешто повеќе за тартуфите или сакате да купите некој од специјалитетите на Јованче, тоа може да го сторите ТУКА.