Sign In

Блог

Последни вести
Од рушевини до храм – сплотете се христијани!

Од рушевини до храм – сплотете се христијани!

Во време на очај и на неискажани желби, Свети Никола отсекогаш бил наша светлина и водилка, наша непоколеблива потпора. Тој ги слуша нашите молитви, а неговите чуда ги исполнија нашите животи со неизмерни благослови. И сега, наш ред е да одговориме на неговиот повик и да ја испочитуваме неговота молба испратена до сите верни Македонци и христијани за да се возобнови неговиот храм.

Старата црква, иако е комплетно разрушена, се наоѓа во селото Ветерско (велешко) и од неа сè уште одекнуваат шепоти на безброј молитви, смеа на детски гласови и химни на верниците. Црквата бдееше со генерации како нем сведок на нашите радости, таги и триумфи. Но, сега таа копнее да се издигне од својата пепел и да стане жив доказ за големата вера што ја врзува нашата македонска православна заедница.

Ние пуштаме молби до сите вас, наши драги пријатели и верници, да станете дел од ова свето возобновување. Вашата великодушност, без разлика дали е во форма на љубезна донација, рака за помош или искрена молитва, ќе вдахне нов живот во овие стари рушевини. Па така секој придонес, без разлика колку е мал, ќе биде доказ за вашата вера.

Во знак на длабока благодарност, вашите имиња ќе бидат впишани како големи верници, дарители и помагатели во вечната книга на воскреснувањето на овој свет храм во чест на Свети Никола. Па нека твоето име засекогаш биде врежано покрај оние кои како тебе веруваа во божественото чудо на обновата.

Затоа ајде Македонци, ајде христијани да се сплотиме повторно, да помогнеме кој колку може и да испишеме нова приказна – Од рушевини до храм!

Сите вие што сакате да донирате напишете ни порака на нашиот фејсбук профил, односно стиснете ТУКА.

Нека Свети Никола ги благослови сите донатори!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *